اندیشکده آمریکایی در مطلبی با اشاره به حمایت معنوی ایران از مسلمانان قاره آفریقا نوشت: ایران با استفاده از اهرم روابط فرهنگی و مذهبی در مسیر بسط روابط به ویژه در آفریقا است.
به گزارش«دانشجو سلام»به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج دانشجویی؛ اندیشکده «امریکن اینتر پرایز» در گزارشی نوشت: مقامهای ایران در دهه گذشته از نشان دادن خود به عنوان قدرت مستقر در خلیج فارس به سوی یک قدرت منطقهای گسترده و نیز اعمال قدرت خود در شمال اقیانوس هند رفته و اینک خود را به عنوان کشوری با مرزهای راهبردی تا شرق دریای مدیترانه و خلیج عدن تعریف مینمایند.
در این میان با حضور نظامی ایران در سوریه و عراق و نبرد نیابتی در لبنان و یمن و شاید بحرین موجب توجه آمریکا و نگرانی های بینالمللی گستردهتر شد، در حالیکه مقامهای ایرانی به طور فزاینده در پی استفاده از اهرم روابط فرهنگی و مذهبی در خارج هستند.
بر اساس این گزارش، ایران تمرکز گسترده را بر آفریقا، به ویژه غرب این قاره بیشتر نموده است. مقامهای ایرانی سعی کردهاند از اهرم شیعیان پراکنده لبنانی در سطح منطقه برای ایجاد جوامع جدید شیعه استفاده نمایند. البته این امر موجب بروز مشکلاتی نیز شد و مراکش به عنوان مثال، روابط خود با ایران را به خاطر تلاش این کشور در بسط مذهب شیعه قطع کرد. سنگال و گامبیا نیز با متهم کردن ایران در قاچاق سلاح برای شورشیان روابط خود با ایران را قطع کردند.
امریکن اینتر پرایز در ادامه با اشاره به وقایع رخ داده در نیجریه و دستگیری «شیخ زکزاکی» روحانی شیعه مشهور این کشور و حمایتهای معنوی ایران از روحانی مبارز شیعه نوشت: حمایت اخیر «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران از زکزاکی نیز در همین راستا مهم به نظر میرسد.
بر اساس این گزارش،زکزاکی رهبر جنبش اسلامی نیجریه از مدافعان و حامیان ایجاد جمهوری اسلامی شیعه در نیجریه از سال 1979 به این سو و اغلب مدافع مواضع ایران و مخالف موجودیت اسرائیل بوده و روز جهانی قدس را در آخرین جمعه ماه (مبارک) رمضان برگزار می کرده است، اما نظامیان نیجریه در 25 جولای 2014 با حمله به پیروان زکزاکی در روز جهانی قدس در زاریا حدود سی نفر را کشتند. سال بعد نیز شصت نفر دیگر از یاران زکزاکی در زد و خورد با نظامیان به بهانه تلاش در ترور فرمانده ارتش این کشور کشته شدند.
اندیشکده یاد شده نوشت: در حالیکه زکزاکی همواره روابط رسمی با ایران و گرفتن پول را رد کرده، اما طرفداری او از ایران مبین این نکته است که روابط وی با جمهوری اسلامی مطلوب است. حمایت ایران از زکزاکی نیز همانند حمایت از «شیخ عیسی قاسم» در بحرین است که مقامهای این کشور او را حصر خانگی کردند.
در انتهای این مطلب آمده است: واقعیت این است که انتخاب زکزاکی از سوی ظریف و حمایت از وی به طور غیر مستقیم موجب شک مقامهای نیجریهای نسبت به این موضوع میشود که زکزاکی محبوسی که در پی برقراری نظامی شیعه بوده در قیاس با بوکوحرام شایستگیهایی دارد.
فارس
انتهای پیام/م
توجه!