پژوهشکده علوم و فناوری نانو یکی از مراکز مهم و تاثیرگذار در پیشرفت نانو می باشد که با بهره‌گیری از علم و تجربه اساتید و متخصصین توانسته دستاوردهای خوبی کسب کند.

به گزارش «دانشجو سلام» به نقل از خبرگزاری دانشجو؛ پژوهشکده علوم و فناوری نانو یکی از مراکز مهم و تاثیرگذار در پیشرفت نانو می باشد.این پژوهشکده با بهره گیری از علم و تجربه اساتید و متخصصین توانسته دستاوردهای خوبی کسب کند.

هدف از علوم و فناوري نانو درک خواص و ساخت انواع مواد، ساختارها و افزار ها در حد مقياس نانو متري است. اين مواد و ساختارها ممكن است خواصي كاملا متفاوت از توده مواد و ساختار هاي بزرگتر داشته باشند؛ از اين رو عرصه وسيعي از سئوالات علمي و كاربردهاي جديد گشوده شده است.

با توجه به اهميت اين فناوري در جهان فعاليت در اين حوزه در مراکز علمي کشور آغاز شده است. دانشگاه صنعتي شريف با توجه به توان علمي و به ويژه دانشجويان مستعد توجه ويژه اي براي توليد و گسترش علوم و فناوري در برنامه هاي خود گنجانيده است. مطالعات امكان سنجي به منظور ايجاد پژوهشكده علوم و فناوري نانو در ابتداي سال ۱۳۸۳ توسط گروهي از اساتيد دانشگاه صنعتي شريف انجام شد. پس از تدوين اهداف و برنامه هاي پژوهشي و ارسال به وزارت علوم، تحقيقات وفناوري مجوز تاسيس پژوهشکده در شهريور ۱۳۸۳ به دانشگاه اعلام شد و در همان سال پژوهشکده با اهداف ذيل آغاز به کار کرد.

از اهداف پژوهشكده علوم و فناوري نانو می توان به تلاش در جهت آموزش و پژوهش نانو در سطح جهاني و گسترش مرزهاي دانش، انجام طرح هاي پژوهشي کاربردي در زمينه هاي مرتبط با جذب متخصصان، ايجاد فضاي مناسب براي همکاري هاي گروهي متخصصان رشته هاي مختلف، تربيت نيروي انساني براي استفاده از دانش نانو در توسعه اقتصادي اجتماعي کشور، ايجاد بستر مناسب به منظور تجاري سازي دستاوردهاي پژوهشي،  رفع نيازمندي هاي مرتبط با نانوفناوري در صنايع مختلف و ارتباط علمي با مراکز ملي و بين المللي اشاره کرد.

همچنین می توان به نقش موثر این پژوهشکده اشاره کرد که در هماهنگی و هم افزایی فعالیت های نانو منجر به کسب رتبه برتر مراکز تحقيقاتي فعال فناوري نانو در سطح کشور توسط دانشگاه صنعتی شریف شده است.

 ارائه بیش از ۶۰ سمينار عمومي و تخصصي در زمينه های مختلف نانو، برگزاري بیش از ۲۰ نشست تخصصي  هسته هاي نانوذرات و پودرها، لايه هاي نازک، نانومحاسباتي و مدلسازي و نانوالکترونيک و مکانيک طرح های وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، شرکت در نمايشگاه هاي علمي و بين المللي و ارائه نمونه های دستاورد های پژوهشی به صنایع کشور، ارائه خدمات آزمايشگاهي و مشاوره به اساتيد، متخصصان و دانشجويان و کسب رتبه و گرانت در ميان ۱۰ محقق برتر نانو کشور توسط اعضای پژوهشکده، از دستاوردهای این پژوهشکده می باشد.

 بر اساس سند تحول راهبردي علوم و فناوري كشور، نانوفناوري تنها حوزه اي است كه در ابعاد مختلف به آن رويكردی استراتژيك شده است. با توجه به وضعيت فعلي مي توان به جايگاه مناسبي در سطح جهاني رسيد و از سويي ديگر پاسخگويي به نيازهاي كليدي جامعه دست يافتني است.

با توجه به اين امر و سابقه فعاليت در حوزه نانوساختارها در دانشگاه صنعتي شريف، از سال ۱۳۸۴ بر اساس آئين‌نامه قطب هـــــــاي علمي کشور، قطــــــب علمي نانــــــــــوساختارها در دانشگاه صنعتی شریف تأسيس شده و موفق به اخذ موافقت قطعي گرديد. اين قطب علمي با همسو کردن اعضاء هيأت علمي دانشکده‌هاي مختلف علوم و مهندسي در دانشگاه، فضاي مناسبي را براي هم‌افزايي و تحقق حرکت علمي کشور در راستاي اهداف قطبهاي علمي فراهم کرده است و با پشتوانه پژوهشکده علوم و فناوری نانو دانشگاه شریف توانمندیهای موجود در سطح دانشگاه را همسو کرده و منجر به حرکت گروهی متخصصین گرایشهای مختلف شده  است.

از جمله فعالیت های این پژوهشکده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- ارائه دوره دکتری در علوم و فناوری نانو از سال ۱۳۸۴، پذیرش دانشجوی دکتری در هشت دوره و فارغ التحصیلی  ۲۲ دانشجوی دکتري

- ايجاد دوره فرادکتري با حمايت دانشگاه صنعتي شريف و ستاد فناوري نانو رياست جمهوري و پذیرش محققان پسادکتری

 - ایجاد هفت آزمایشگاه تحقیقاتی و استقرار  و راه اندازی تجهیزات جدید مرتبط با نانوفناوری در آنها

 - چاپ بيش از ۴۵۰ مقاله در مجلات معتبر بين المللي در حوزه نانوفناوری

- ایجاد قطب علمی نانوساختارها در سال ۱۳۸۴ و کسب موقعت قطعی در سال  ۱۳۸۷ و قطب برتر در سال ۱۳۹۰

- انجام بيش از ۳۰ طرح نانوفناوري با حمايت ستاد ویژه فناوري نانو، وزارت علوم ، تحقیقات و فناوري، وزارت صنايع و معادن و ساير مراکز

- همکاري با مراکز و نهادهاي پژوهشی داخل و خارج از کشور و همچنین نهاد های تصميم ساز و برنامه ريز علوم و فناوري نانو در کشور

 - برگزاري پنج کنفرانس بين المللي نانوساختارها با همکاری پردیس بین الملل دانشگاه صنعتی شریف-کیش

به دلیل فعالیت های مناسب این مرکز از پژوهشکده نانو؛ هیأت های مختلفی از جمله اعضای شورای شهر تهران بازدید داشتند.

 لازم به ذکر است اهداف قطب علمی مواد نانو ساختار به دو شاخه تقسیم می شود که شامل اهداف کلی و اهداف جزئی است. از اهداف کلی قطب علمي مواد نانوساختار می توان به دستيابي به دانش نوین و توليد علم و اعتلاي موقعيت علمي کشور با گسترش مرزهاي دانش در حيطه مواد نانوساختارها، تربيت متخصصين تراز اول مورد نياز کشور در حوزه مواد نانوساختارها (فرآوری و کاربرد) با ارائه آموزشهاي تخصصي با جهت دهي بر روي  نيازهاي اساسي کشور، ايجاد محيط مناسب براي شکل‌گيري و انجام تحقيقات پويا و ميان‌رشته‌اي با ايجاد زيرساختهاي لازم جهت مديريت هدفمند تحقيقات، ارتباط علمي متقابل با مراکز علمي ملي و بين‌المللي فعال در زمينه نانوساختارها، جذب پژوهشگران فعال در حوزه مواد نانوساختارها در داخل و خارج از کشور و ايجاد هسته‌های تخصصي مواد نانوساختارها با پتانسيل ارائه و اجرای طرحها و همچنین مشاوره در تصميم گيري‌هاي علمي- فني در سطح کشور اشاره کرد

 اهداف جزئي قطب علمي مواد نانوساختار نیز شامل سنتز و بررسي مواد نانوساختار فلزي، اکسيدي و کامپوزیتی به صورت پوششها، مواد نانوکامپوزیت و مواد متخلخل با هدف كاربرد آنها از جمله كاربرد بيولوژيكي نانوذرات، كاربرد فناوري نانو در ساخت تجهیزات شامل حسگرهاي گاز، الكتروشيميايي و تجهيزات نانومترولوژی، به كارگيري مواد فوق الذکر در حوزه انرژي و محيط زيست با تمركز بر استفاده از آنها در سلولهاي خورشيدي و تصفيه هوا و آب، مدل‌سازي رفتار نانوساختارها با استفاده از روشهاي نانومحاسباتي برايدرک و شناخت پدیده‌ها و تعميق اطلاعات در جهت كاربرد آنها، همكاري در راه اندازي و تكميل آزمايشگاههای استاندارد مرجع در کشور، ایجاد و تعمیق همكاري بين المللي براي ارتقاء سطح فعاليتهای پژوهشی و فناوری و همچنین همكاري در برگزاري كنفرانسهاي معتبر بين المللي و کارگاههای آموزشی و  همکاری در تربيت نيروي انساني متخصص در زمينه هاي فوق می باشد.

پژوهشکده علوم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف تاکنون توانسته در حوزه نانو فعالیت های خوبی داشته باشد. بدون شک، تحقق آرمان برتری ایران در دنیا در حوزه نانو، با سعی و تلاش بیشتر در این جهت میسر می شود تا بتوانیم طبق گفته سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهور هر چه زودتر از رقبا پیشی بگیریم و در صدر رتبه بندی قراربگیریم.

جایگاهی که ایران نشان داده شایستگی آن را دارد و زیبنده ایران و محققان ایرانی است و البته برای دستیابی به آن، لازم نیست به آینده دور فکر کنیم!

با تلاش محققان و متخصصان در حوزه نانو، برتری مطلق ایران در جهان، همین نزدیکی است!

انتهای پیام/

نوشتن دیدگاه

توجه!

نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی شود.
نظرات شما پس بررسی توسط مدیریت سایت نمایش داده میشود


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید