به گزارش خبرنگار «دانشجو سلام»- مهدی سندگل؛نوروز 93 وقتی مقام معظم رهبری شعارشان را از رسانه ملی برای عموم مردم بیان نمودند تا نقشه راه کلی سال1393 تبیین شود، طبق روال سال های گذشته بر همان فضای اقتصادی تاکید می شود. البته با تفاوتی دیگر آن هم نگاه بر مدیریت جهادی است.
اقتصاد از نگاه رهبری: در نگاه اول مروری بر کلیات بیانات مقام معظم رهبری داریم تا با نگاه به کلید واژه ها بتوانیم آن را بعد گذشت یکسال بازبینی کنیم:
اقتصاد کشور را به شکلی در بیاوریم که از آن طرف دنیا کسی نتواند با یک تصمیم گیری، با یک نشست و برخاست ها، بر روی اقتصاد کشور ما و بر روی معیشت ملت ما اثر بگذارد این دست ما است، ما باید بکنیم، این همان اقتصاد مقاومتی است که سیاست های آن در اسفند ماه 92 ابلاغ شد. ایشان در تعریف اقتصاد مقاومتی می فرمایند" اقتصاد مقاومتی یعنی: 1- اقتصاد مقاوم 2- با تحریکات جهانی و استکباری آمریکا و غیر آمریکا زیر و رو نمی شود 3- اقتصاد متکی بر مردم"
سه نکته مهم در اقتصاد مقاومتی:
اول- یک الگوی علمی و متناسب با نیازهای کشور ما است و .......... ما هم نیست یعنی بسیاری از کشورها امروز با توجه به نگاه اقتصادی در این بیست سی ساله گذشته چنین کاری انجام داده اند.
دوم-اینکه: این اقتصاد درون زاست یعنی از دل ظرفیت های خود کشور ما و خود مردم ما می جویند و متکی به امکانات کشور خودمان است اما بدین مناسبت ........ که درون گرا باشد یعنی محدود و محصور نیست و با اقتصاد های جهان تعامل دارد
سوم- اینکه: اقتصاد مردم بنیاد است یعنی بر محور دولت نیست و اقتصاد دولت نیست اقتصاد مردمی است البته دولتی نیست به این معنا که دولت در قبال آن مسوولیتی ندارد نیت دولت مسوولیت برنامه ریزی، زمینه سازی ، ظرفیت سازی، هدایت و کمک دارد
چهارم- اقتصاد دانش بنیان است یعنی بر پیشرفتهای علمی تکیه دارد.
پنجم- این اقتصاد عدالت محور است: شاخص عدالت – عدالت اقتصادی – عدالت اجتماعی – در جامعه یکی از شاخصه های مهم در اقتصاد مقاومتی است، اما معنای آن این نیست که به شاخصه های علمی و موجود در دنیا بی اعتنایی بشود: غیر آن شاخصه ها هم توجه می شود اما بر محور عدالت هم کار می شود.
ششم-اقتصاد مقاومتی چه در شرایط تحریم و چه در شرایط غیر تحریم بارور نخواهد بود و به مردم کمک می کند.
ظرفیت ها:
1-ظرفیت نیروی انسانی
2-ظرفیت موقعیت جغرافیایی
3-ظرفیت زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری است(نرم افزار اصل 44 – سند چشم انداز- زیرساخت های سخت افزاری: جاده و سد و پل و کارخانه)
الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی:
1-حمایت تولید ملی توسط مسوولان
2-حمایت از تولید ملی توسط صاحبان کار سرمایه(یعنی افزایش بهره وری – یعنی از امکاناتی که وجود دارد حداکثر استفاده بهینه شود)
3-صاحبان سرمایه در کشور فعالیت تولیدی را ترجیح بدهند و فعالیت های دیگر
4-مصرف تولیدات داخلی توسط مردم
جمع بندی اقتصاد مقاومتی:
مقاوم ساختن پایه های اقتصاد- ایفای نقش همه مسوولین سه قوا،آحاد مردم،صاحبان دارای مهارت، سرمایه داران و صاحب نظران.
دولت تدبیر و امید در سال اول شروع به کار خود شاهد چنین برنامه عظیم راهبردی خواهد بود که این نوع شعار برگرفته از حرکت دولت فوق می توان تفسیر کرد و آن هم نگاه تحریم وحرکت جهادی می باشد.
دو نکته مهم در نام گذاری سال می توان مشاهده نمود:
اول: اینکه دولت به دنبال برون رفت و حل مشکل اقتصادی و معیشتی و رفاه اجتماعی مردم و جامعه ا زطریق مذاکره می باشد هرچند که مقام معظم رهبری که نگاه خوشبینانه به این مذاکرات ندارد جای کمی تامل و بحث می باشد که در توافق های ژنو و دیگر توافق های آینده مشخص خواهد شد( تحریم).
دوم: نگاه معظم له به مدیریت جهادی می باشد چرا اینکه رهبر انقلاب حتی با وجود یکسری اشتباهات در دولت نهم و دهم چنین خط و مشی را مشخص نکرده است نیز جای تامل دارد که دو علت دارد:
1-بالطبع حرکت جهادی دو دولت قبل از حرکت تدبیر و امید درخواست های مردمی از ادامه کارهای بدون وقفه حکایت دارد و این اتومبیل درحال حرکت با سرعت مناسب نباید به حالت ایستا در بیایداز این رو رهبری بر ادامه حرکت جهادی تاکید می نماید.
2-از طرفی نیز سن بالای کابینه یازدهم دارای اختلاف با قشر جوان جامعه حرکت جهادی و ایدهای فکری و نیز به عقیده برخی کارشناسان ،نخبگان جوان را از احتمال رسیدن به جایگاه مدیریتی ناامید می نماید.
حضرت امام خامنه ای اواخر بهمن سال 1392 کلیات سیاست های مقاومتی را در ادامه دستیابی سند چشم انداز بیست ساله با رویکرد جهانی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون زا، پیشرو و برون گرا ابلاغ نمودند.بعد از ابلاغ این سیاست کلی از طرف رهبر معظم انقلاب چندین جلسه جهت تبیین سیاست های اقتصاد مقاومتی با حضور دستگاه های مختلف و فعالان اقتصادی و مدیران مراکز علمی و رسانه ای برگزار نمودند (هر چند این جلسات بحث کارشناسی و رسیدن به فهم جمعی بود) ولی بعداز تبیینآن همایش ها فراوان یعنی همایش کردن این ابلاغ آغاز گردیدو تقریبا نگاه به این سیاست را از اصل آن جدا کرد.
چند نکته مهم در اجرای این سیاست:
1-در بودجه سال 1394 سهم نفت در بودجه که یک معیار اساسی از اقتصاد مقاومتی می باشد درصدی کاهش یافته است حال باید دید این رویه تحریم ها باعث حرکت دولت به سوی بدون نفت شده است یا متغیر برخاسته از خواست درونی دولت و ملت و رهبری می باشد
2-در بودجه جدید سال 94 هزینه های جاری عمومی دولت افزایش محسوسی نسبت به سال گذشته داشته است که این خود مغایر اقتصاد مقاومتی می باشد.
3- نکته سوم و قابل تعمق اینکه امام خمینی رهبر فرزانه انقلاب از بدو انقلاب اسلامی در همه امورات فرهنگی – اجتماعی – اقتصادی... تاکید داشته اند، نگاه به مردمی بودن فرایند امورات می باشد. حال اینکه بسیاری از کارشناسان و مسوولان بانگاه اساسی به این مقوله مهم نپرداخته اند نیز جای تامل دارد از طرفی دولت به عنوان مسوول اجرایی کشور چقدر در فضای اقتصادی یک سال گذشته و آن هم با نگاه مقاومتی بودن آن حرکت نموده است باید به آمار ها و حضور مردم رجوع کرد.
4-نکته چهارم اینکه در کنار دولت ، مردم وسرمایه داران چقدر به دنبال تولید ملی بوده اند نیز کمی جستار باید کرد.
ادامه دارد.....
توجه!