افزایش قیمت هندوانه در سال گذشته بسیاری از کشاورزان را به این فکر انداخته بود که تا حد امکان دشت های خود را زیر کشت هندوانه ببرند و در این زمینه سرمایه گذاری فراوان صورت گرفت، اما نتیجه نه تنها امیدبخش نبود بلکه هندوانه کاران را پشیمان کرد.

به گزارش «دانشجو سلام» به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با وجود آنکه در سال گذشته قیمت هندوانه پا را از هزار تومان در هر کیلو پایین تر نگذاشت، امسال قیمت این میوه تابستانی مردم را خوشحال و همزمان تعجب زده کرده است.

میو های که به دلیل مصرف آب فراوان با ممنوعیت کشت در بسیاری از دشت های کشور مواجه شده بود و قاعدتا باید قیمت آن بیش از گذشته افزایش می یافت، با کاهشی فراوان به حدود 400 تومان در هر کیلو رسیده است در این وضعیت برداشت هندوانه برای بسیاری از کشاورزان دیگر مقرون به صرفه نیست و هندوانه های فربه در مقابل آفتاب سوزان در پهنه دشت های وسیع می مانند تا خشک شوند.

یک کامیون هندوانه؛ فقط 40 هزار تو

افزایش قیمت هندوانه در سال گذشته بسیاری از کشاورزان را به این فکر انداخته بود که تا حد امکان دشت های خود را زیر کشت هندوانه ببرند و در این زمینه سرمایه گذاری فراوان صورت گرفت، اما نتیجه نه تنها امیدبخش نبود بلکه هندوانه کاران را پشیمان کرد.

روح الله بامری کشاورز اهل دلگان در استان سیستان و بلوچستان که هر سال منطقه محل سکونتش هندوانه زیادی را روانه بازار میکند، میگوید: صادر نشدن هندوانه از یکسو و خنک بودن نسبی هوا در کشور در ماه های اخیر موجب افت قیمت هندوانه شده است.

او می افزاید: کاهش قیمت هندوانه تا حدی بوده است که بابت یک کامیون با ظرفیت ده تن هندوانه به کشاورز 40 هزار تومان پرداخت میشد و به همین دلیل کشاورزان

از برداشت و فروش هندوانه منصرف شدند، زیرا این مبلغ حتی کفاف دستمزد کارگران برداشت هندوانه را نیز نمیکرد.

بامری با اشاره به رونق بازار هندوانه در سال گذشته اضافه میکند: با توجه به قیمت هندوانه در سال گذشته، بسیاری از مردم منطقه که شغل اصلی شان کشاورزی و دامداری است، گاو و گوسفند خود را فروختند و هندوانه کاشتند.

او با اشاره به هزینه های کاشت و داشت هندوانه ادامه می دهد: امسال هزینه کشت غرقابی هندوانه حدود 5 میلیون تومان در هر هکتار و هزینه کشت قطره ای آن حدود 7 میلیون تومان در هکتار بود. مبلغ هنگفتی نیز باید صرف خرید بذر هندوانه میشد.

نتیجه وضعیتی که بامری تشریح میکند آن شد که هندوانه های رسیده در بیابان ها رها شوند تا آن گونه که او میگوید کشاورزان منطقه به خاک سیاه بنشینند. آنان اکنون نه خریداری برای محصول کشاورزی خود دارند و نه دامی برای فروش و امرار معاش.

اما دلیل صادر نشدن هندوانه های ایرانی چیست؟

در سال گذشته و همچنین ایام اخیر سطح گسترده ای از تبلیغات منفی نسبت به هندوانه ایرانی در سطح کشورهای عربی منطقه که مصرف کننده اصلی هندوانه ایرانی هستند به وجود آمده است.

داستان از آنجا آغاز شد که برخی از هندوانه های صادرشده به کشورهای عربی دارای سوراخ هایی در سطح پوست بودند که ظاهر نامرغوبی به آنها میداد و این مساله، بهانه را به دست رسانه ها و شبکه های اجتماعی عربی داد تا شایعه مسموم بودن عمدی این هندوانه ها را مطرح کنند.

حتی شبکه امارات در برنامه زنده تلویزیونی دو هندوانه ایرانی حفره دار و بدون حفره را نمایش داد و سپس آنها را قاچ کرد، هرچند که پس از قاچ کردن، بافت ترد و قرمزی در پس پوست هردو هندوانه بود.

این عرب های سواستفاده گر

سیدرضا نورانی رییس اتحادیه صادرکنندگان میوه در مورد سوراخ های موجود در هندوانه ها چنین می گوید: کشاورزان مناطق ایرانشهر و جیرفت با خشکسالی مواجه بودند و در زمانی که هندوانه های آن بسیار کوچک بود، آفتی به هندوانه ها حمله کرد و پوست هندوانه ها را خورد.

او اضافه میکند: این آفت موجب ایجاد حفره هایی در پوست هندوانه ها شد ولی درمجموع با سم پاشی صورت گرفته این آفت دفع شد ولی آثار ظاهری روی پوست هندوانه ها باقی ماند.

نورانی با اشاره به صادر شدن بخشی از این هندوانه ها ادامه میدهد: این هندوانه ها که از نظر ظاهری مشتری پسند نبود صادر شد و کشورهای عربی هم که به دنبال ایران هراسی بودند، دستاویزی برای این کار خود یافتند و اعلام کردند این هندوانه ها با سرنگ آلوده شده اند.

رسانه های کشورهای عربی از تروریستی بودن اقدام ایران در صادر کردن چنین هندوانه هایی سخن گفته اند و اینکه ایران احتمالا قصد مسموم ساختن شهروندان کشورهای عربی را داشته است. تصاویر هندوانه هایی که دارای حفره هایی در پوست هستند به صورت گسترده در شبکه های اجتماعی کشورهای عربی منتشر میشود و این موضوع دامن میزند.

اما پایگاه اینترنتی روزنامه القدس العربی نوشت موضوع «هندوانه های ایران » در پایگاه های ارتباط جمعی به جنجالی میان کسانی که خواستار تحریم محصولات ایران در واکنش به مداخله تهران در مسائل داخلی کشورهای عربی هستند و کسانی که کلا این قضایا را مسخره می کنند، تبدیل شده است.

اعتراف عربها به سلامت هندوانه ایرانی

به نظر میرسد حتی برخی از رسانه های عربی نیز به مضحک بودن چنین ادعایی اعتراف دارند و یکی از مسئولان وزارت آب و محیط زیست امارات نیز آلوده بودن هندوانه های ایرانی را رد کرده و گفته است: ما دراین باره بررسی کردیم و برای ما واضح شد که این حفره مربوط به حشره ای است که به داخل بافت هندوانه نفوذ نمی کند و فقط پوست خارجی آن را سوراخ می کند و بافت داخلی آن را به مصرف نمی رساند.

مؤسسه عالی بهداشت قطر نیز با صدور بیانیه ای، وجود هرگونه مشکل یا بیماری در هندوانه های ایرانی صادر شده به این کشور را تکذیب کرد و همه محصولات رسیده

به قطر را سالم عنوان کرد. در بیانیه این موسسه آمده است: ما بررسی های لازم را بر روی محصولات وارد شده از ایران انجام دادیم و هیچ مشکلی در آن پیدا نکردیم.

با وجود این تکذیب ها، محموله های متعددی از هندوانه ایران از بازار کشورهای عربی برگشت خورده است و راه برای صادرات هندوانه دشوار شده است.

جوسازی علیه هندوانه های ایران در میان کشورهای عربی در حالی انجام می شود که کشورهای دیگر هدف هندوانه های ایران با استانداردهای سخت گیرانه تر چنین مسائلی را مطرح نکرده اند، چنان که محمدعلی باغستانی معاون وزارت جهاد کشاورزی میگوید هندوانه ایران در حال حاضر به ترکیه و آلمان صادر میشود و ترکیه و آلمان با استانداردهای سختگیرانه تر شبهه ای نسبت به آلودگی هندوانه های ایرانی وارد نکرده اند و محصولی از این کشورها برگشت نخورده است. حتی ترکیه هندوانه ایران را با بسته بندی جدید به کشورهای ثالث صادر می کند.

طبل توخالی دستگاه دیپلماسی، کشاورزان را به خاک سیاه کشاند

عبور هندوانه های ایرانی از قرنطینه کشورهای عربی سالم بودن آنها را تایید میکند. باغستانی میگوید هندوانه ها قرنطینه امارات را طی کرده اند و سپس وارد بازار شده اند بنابراین اگر آنها آلوده بودند از توزیع آنها جلوگیری می شدکه این کار نشده است.

تمام اینها درحالی رخ می دهد که دولت دهم نتوانسته است از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی برای حل این مشکل استفاده کند. ماجرای عیب گذاشتن و ایراد اتهام به محصول کشاورزان ایران، حاصل دیپلماسی ضعیف دولت در منطقه است. علیرغم تبلیغات دولت مبنی بر ارتباطات تجاری پسابرجام، شاهدیم که محصولات کشاورزی ایران در کشورهای عربی پذیرفته نمی شود و در روسیه نیز برگشت می خورد.

شاید لازم باشد کشاورزان برای احقاق حق خود، سوالاتی جدی از دولت و دستگاه دیپلماسی کشور بپرسند به هر حال هندوانه ها محملی برای موج سواری رسانه های عربی علیه ایران فراهم کرده است و با وجود اعلام بی ضرر بودن هنداونه های ایرانی، رسانه های عربی کماکان مساله هندوانه ها و سایر محصولات صادرشده از ایران را برجسته میکنند.

طبیعی است که گزارش ها و تحلیل ها در این مورد با چاشنی مسائل سیاسی و چالش های منطقه ای و بین المللی میان ایران و کشورهای عربی نیز همراه باشد، مساله ای که هراز گاهی رسانه های عربی با بهانه های مختلف به آن دامن میزنند و اینک هندوانه بهانه محوری است.

اما همین موضوع که حتی برخی رسانه ها نیز آن را مضحک دانسته اند، ضرر هنگفتی به هندوانه کاران ایرانی وارد کرده است، ضرری که معاون وزارت جهاد کشاورزی میگوید برای جبران آن قرار است از کشورهای عربی شکایت شود البته اگر شکایت بشود و نتیجه ای همچون دادگاه های آمریکا و کرسنت نصیب دستگاه دیپلماسی کشور نشود.

انتهای پیام/

نوشتن دیدگاه

توجه!

نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی شود.
نظرات شما پس بررسی توسط مدیریت سایت نمایش داده میشود


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید