به گزارش خبرنگار«دانشجو سلام»،دکتر علی خسروی مدرس دانشگاه و رئیس سابق پیام نور گالیکش در یادداشتی با عنوان«روابط بازرگانی پسابرجام» تاکید کرد: در این گام اساساً منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و جمع بودن هواس رصد کنندگان عرصه روابط خارجی به نفوذ دشمنان بیش از خود روابط تجاری اهمیت دارد. زیرا آنجاست که امنیت جمهوری اسلامی ایران که همه چیز زیر سایه آن تعریف شده و سیاست نیز تابع آن است معنی پیدا می کند.
متن کامل یادداشت به شرح ذیل است:
کشورها معمولا استراتژی های برون ساختاری خود را بر مبنای سیاست خارجی برای رسیدن به حداکثر منافع ملی بکار می گیرند. از آنجایی که اقتصاد اصل است ولی تابعِ سیاست است ، پس روابط خارجی که قسمت اعظم آن که برمبنای روابط بازرگانی اهمیت می یابد، تابعِ سیاستِ خارجی است. تا سیاست خارجی فعالی وجود نداشته باشد، روابط خارجی و به تبع آن روابط بازرگانی مناسبی نیز شکل نمی گیرد.
طی سالهای اخیر تمام تلاش دشمن حذف ایران از معادلات تجاری و بازرگانی بوده است
در طی سالهای اخیر دشمنان جمهوری اسلامی ایران همه سعی خود را نمودند تا ایران را از معادلات سیاسی، تجاری و بازرگانی حذف کرده و یا بسیار کمرنگ نمایند. تحریم های چند سال اخیر بدین منظور و برای محدودیت تجارت و بازرگانی ما و تحت فشار قرار دادن ما ایجاد شده بود تا آنها به هدف خود یعنی نابودی جمهوری اسلامی از طریق فشار خارجی برسند. اما نه تنها با دیپلماسیِ فعالِ ما در سایه سیاست خارجیِ عزت، حکمت و مصلحت و زیر بار ظلم نرفتن و با پشتوانه رهبری معظم انقلاب، آنها به هدف خود نرسیدند، بلکه ما توانستیم از حد اکثر توان خود برای بازگشایی معبرِ ایجاد شده استفاده نماییم. اگر چه وضع مطلوب حاصل نشد، با این حال این قسمت نیز برای آنها شکست و برای ما یک گام به جلو برای خنثی سازی سیاست های پلید آنها بود.
دیپلماسی پسابرجامی پلی بین سیاست خارجی و روابط خارجی
ادامه دیپلماسی پسا برجام گامی است تا ما از سیاست خارجی پلی بسازیم تا روابط خارجی پسا برجام را نیز بر مبنای مصلحت نظام و نگاه تقویت بنیه اقتصادی داخل بنا کنیم. روابط خارجی ما، از جمله حجم روابط خارجی، انتخاب نوع کشورها، نوع و رتبه تکنولوژی وارده، دانش علمی وارده و بسیاری از مولفه های وارداتی ما و همچنین نگاه با مثبت شدت تراز بازرگانی خارجی ما با جهان به جز نفت و گاز و رونق تجارت خارجی و توجه به صادرات و رونق تولیدات داخلی و حمایت از آنها و متمرکز شدن بر تولید بر اساس مزیت های نسبی و رقابت پذیر می تواند ما را در این گام اساسی در پسا برجام کمک نماید.
در پسابرجام نفوذ دشمنان مهمتر از روابط تجاری است
در پسا برجام ما با انبوه متنوعی از تقاضاهای کشور ها برای روابط بازرگانی روبرو خواهیم شد. در این گام اساساً منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و جمع بودن هواس رصد کنندگان عرصه روابط خارجی به نفوذ دشمنان بیش از خود روابط تجاری اهمیت دارد. زیرا آنجاست که امنیت جمهوری اسلامی ایران که همه چیز زیر سایه آن تعریف شده و سیاست نیز تابع آن است معنی پیدا می کند.
داشتن روابط تجاری و بازرگانی و رونق صادرات از مهمترین مسائلی است که هر دولتی باید به دنبال آن باشد. بی شک هر کشوری که سیاست انزواگرایی پیشه کند، نخواهد توانست در آینده برنامه ای برای پیشرفت خود تدارک ببیند. بنابراین جمهوری اسلامی ایران نیز که قصد دارد با توجه به سند چشم انداز تهیه شده در منطقه مقام اول در همه ابعاد را داشته باشد، پس از چالش پیش آمده، باید به پسا برجام با دقت و در همه ابعاد روابط خارجی، روابط تجاری، بازرگانی و امنیت نگریسته و همواره این راه را فرصتی بزرگ برشمارد.
ورود کالاهای با قابلیتهای بسیار پایین از برخی از کشور ها که طی سالهای اخیر به علت تحریم ها رواج داشت باید جای خود را به ورود تکنولوژی، و کالاهای با مرغوبیت بالا و مدرن داده و این تکنولوژی ها باید این قابلیت را داشته باشند که ما بتوانیم با دانش ساخت و تولید آنها خود را به سطح کیفی و رقابت با کشور های توسعه یافته برسانیم.
تقسیم نگاه های ملت ایران می تواند چالشی باشد که دشمنان به عنوان فرصت به آن می نگرند
نگاه به دنیا و سیاست های پیش رو همان است که مباین و مغایر با ارزشهای ما نباشد. امنیت ما را تهدید نکرده و عزت ما را زیر سوال نبرده و در یک کلام را نفوذ دشمنان ما را سد کند. ما در این فرصت پیش آمده همه باید با هم همدلی و همزبانی داشته و منافع ملی را در نظر بگیریم. تقسیم نگاه های ملت بزرگ ایران می تواند چالشی دیگر باشد که دشمنان همواره به عنوان یک فرصت به آن می نگرند.
انتهای پیام/
توجه!