شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز، سهشنبه قطعنامه پیشنهادی گروه 1+5 درباره پرونده ادعایی موسوم به «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه هستهای ایران را تصویب کرد.
به گزارش«دانشجو سلام» به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز سهشنبه به اتفاق آراء قطعنامه پیشنهادی گروه 1+5 درباره پرونده ادعایی موسوم به «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه هستهای را تصویب کرد.
گروه 1+5 هفته گذشته پیش نویس قطعنامهای را منتشر کرد که ضمن مختومه کردن پرونده ابعاد احتمالی، دستور کار آژانس را از این پرونده به نظارت بر حسن اجرای توافق هستهای تغییر میدهد. این پیشنویس را آلمان به نمایندگی از 1+5 به شورای حکام ارائه کرد.
مختومه شدن پرونده «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه هستهای ایران به معنی آن است که این پرونده از دستور کار آژانس خارج میشود و این نهاد نظارتی سازمان ملل از این پس نظارت بر حسن اجرای «برجام» را در دستور کار خواهد داشت.
یوکیا آمانو مدیر کل آژانس در ابتدای نشست روز سهشنبه به ارائه گزارشی در مورد مسئله ابعاد احتمالی نظامی پرداخت و بار دیگر ادعاهای عنوان شده در گزارش اخیرش در مورد برنامه هستهای ایران را تکرار کرد.
وی ابتدا با تشریح سابقه روابط آژانس و ایران در موضوع ابعاد احتمالی، گفت: «هرچند که آژانس نمیتوانست تمام جزئیات فعالیتهای صورت گرفته توسط ایران در گذشته را بازسازی کند، اما توانستیم به اندازه کافی عناصر لازم برای رسیدن به یک ارزیابی از تصویر کلی را شفاف کنیم.»
او با بیان اینکه گزارش او به دو سوال مهم پاسخ میدهد، گفت این دو سوال عبارتند از اینکه آیا ایران در گذشته فعالیتی در راستای تسلیحاتیسازی برنامه هستهای خود انجام داده یا نه و اینکه آیا این فعالیتها همچنان در جریان است یا نه.
وی در بیانیه ابتدایی خود، همراستا با گزارشهای جامعه اطلاعاتی آمریکا، گفت: «ارزیابی آژانس این است که پیش از پایان سال 2003 مجموعهای از فعالیتهای مرتبط با توسعه یک تجهیز انفجاری هستهای به صورت هماهنگ در ایران صورت گرفته است و فعالیتهایی نیز بعد از سال 2003 انجام شده است.»
آمانو گفته است که «این فعالیتها از امکانسنجی و مطالعات علمی و اکتساب برخی مهارتها و توانمندیهای فنی مربوطه، فراتر نرفته است.»
وی افزود: «آژانس همچنین هیچ نشانه موثقی دال بر انحراف مواد هستهای ایران در ارتباط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران، نیافته است.»
وی گزارش در مورد ابعاد احتمالی نظامی را «واقعی، از لحاظ فنی صحیح و متوازن» توصیف کرده و ابراز امیدواری کرد که شورای حکام امروز در مورد ادامه مسیر تصمیمگیری کند.
او گفت که از این پس دو اقدام مهم انجام شود، گفت یکی از این اقدامات برداشتن گامهای آمادهسازی از سوی تهران برای اجرای توافق هستهای است. وی گفت: «من به محض اینکه آژانس تائید کرد که این گامهای مقدماتی تکمیل شدهاند، به شورا اطلاع خواهم داد.»
آمانو مسئله مهم دوم را هم تعیین تکلیف نحوه تأمین بودجه لازم برای انجام وظایف آژانس در جریان اجرای برنامه جامع اقدام مشترک خواند. وی گفت که در لایحه بودجه بعدی آژانس، ارزیابی خود از هزینههای احتمالی در سال 2017 را ارائه خواهد کرد.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «پیشرفت چشمگیری در مورد مسئله هستهای ایران صورت گرفته، اما اکنون وقت استراحت نیست. این موضوع تاریخچه طولانی و پیچیدهای دارد و باید بر میراث بیاعتمادی بین ایران و جامعه بینالمللی فائق آمد.»
آمانو افزود: «کارهای بسیاری باقی مانده که باید انجام شود. تمام طرفها باید به طور کامل تعهدات خود ذیل برجام را اجرایی کنند. برای رسیدن به این توافق، تلاش فوقالعادهای لازم بود. برای اجرای آن هم تلاشی مشابه و پایدار، لازم است.»
وی ادامه داد: «آژانس با همان حرفهایگری که در گذشته نشان داده، به بررسی موضوع هستهای ایران ادامه خواهد داد. من به گزارشدهی به شورا ادامه میدهم.»
پس از اظهارات آمانو، نمایندگان کشورها شروع به قرائت بیانیههای خود در مورد برنامه ایران کردند. جمعا قرار است 37 کشور در نشست امروز سخنرانی کنند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس:
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: لغو PMD آغاز فرایند لغو تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان خواهد بود و به نظر میرسد دی ماه به عنوان ماه رفع تحریمها و آغاز شرایط جدید در کشور و در منطقه باشد.
علاء الدین بروجردی با اشاره به بیانیه لغو PMD که عصر سهشنبه از سوی کشورهای عضو شورای حکام به امضاء رسید ، اظهار کرد: همانگونه که پیشبینی میشد آنها راه دیگری جز لغو PMD و پذیرش حقوق ایران نداشتند و در این شرایط جمهوری اسلامی ایران باید به روشنی در مقابل اتهاماتی که در گذشته به ایران نسبت داده شده بود و اتهامات که در گزارش های آمانو دیده میشد پاسخ جدی دهد.
وی افزود: پس از PMD شرط لازم در اجرای برجام توجه به سیاستهای ابلاغی رهبری در اینباره در موضوع فردو و اراک و همچنین قانون مصوبه مجلس در اینباره است. همچنین با توجه به فرایند تبادل سوخت و قرارداد مرتبط با آن برای انتقال سوخت به خارج از کشور و دریافت کیک زرد به میزان ده برابر سوخت انتقالی که در حال عملیاتی شدن است پس از PMD رسمیت می یابد.
وی تاکید کرد: نامه رهبری و منویات ایشان در مورد شرایط پساتحریم پیش روی کشور باید باشد و باید هوشیار باشیم و اجازه ندهیم بازار ارزشمند ایرانی محل جولان کالاهای مصرفی خارجی شود و رویکرد انتقال فناوری و توسعه صادرات در مسیر اقتصاد مقاومتی در شرایط پسا تحریم باید جدی گرفته شود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در بخش پایانی صحبتهای خود با اشاره به واکنشهای احتمالی برخی از کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی گفت: آنها همیشه از توسعه و پیشرفت ایران ناراضی بودند و اما امیدواریم درک کنند که پس از بسته شدن پرونده PMD و آغاز روند اجرایی برجام آنها گزینهای دیگر جز احترام به حقوق مردم ایران ندارند و هر اقدامی خارج از توافق بینالمللی از سوی هر کشوری به معنای نقض برجام خواهد بود و جامعه جهانی قطعا این رویکرد را نمیپذیرد.
توجه!