تا وقتی همه‌چیز مورد توافق قرار نگیرد، توافقی در کار نیست. اینکه عنوان شود که پیش‌نویسی به دست آمده، اقدامی عجولانه است. واقعیت این است که حرکاتی از سوی ایران (به سمت مواضع مشترک) بوده است. ما داریم با ۱+۵ مشورت می‌کنیم.

به گزارش «دانشجو سلام» به نقل از رجانیوز ؛در حالی که کمتر از ده روز تا پایان ماه مارس و ضرب الاجل آمریکایی ها برای دستیابی به توافق اولیه و سیاسی زمان باقی است، رئیس جمهور آمریکا گفت که ایران برای دستیابی به توافق باید امتیازات بیشتری ارائه دهد.

باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا در تازه‌ترین موضع‌گیری خود در مورد مذاکرات هسته‌ای، بار دیگر گفت که این ایران است که باید برای حصول توافق جامع هسته‌ای، امتیازات بیشتری ارائه دهد.

اوباما که با روزنامه هافینگتون پست گفت‌وگو می‌کرد، ابتدا در پاسخ به این سوال که به عقیده‌اش انتخاب مجدد بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست‌وزیر اسرائیل، چه تأثیری بر مذاکرات دارد، گفت: «فکر نمی‌کنم تأثیر چندانی داشته باشد. روشن است که به طور کلی در اسرائیل نگرش منفی زیادی نسبت به ایران وجود دارد، که البته قابل درک هم هست. ایران مواضع ضدیهودی و مواضعی در  مورد نابودی اسرائیل داشته است. دقیقا به همین خاطر هم هست که من حتی پیش از آنکه رئیس‌جمهور شوم، گفته بودم که ایران نمی‌تواند یک سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

وی افزود: «آنچه که بر رسیدن یا نرسیدن به توافق اثر دارد، اولا، این است که آیا ایران حاضر است به دنیا ثابت کند که به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و اینکه ما بتوانیم به نحوی قابل‌راستی‌آزمایی و مناسب از این امر کسب اطمینان کنیم.»

رئیس‌جمهور آمریکا سپس دوباره توپ را در زمین ایران انداخت و گفت: «صادقانه بگویم، آن‌ها هنوز آن امتیازاتی را که به عقیده من برای رسیدن به توافق نهایی لازم است، نداده‌اند. اما حرکاتی داشته‌اند و احتمال (توافق) وجود دارد.»

وی افزود: «مسئله دیگر هم این است که من بتوانم نه فقط به مردم آمریکا یا اسرائیل، بلکه به جهان نشان دهم که ما واقعا ساز و کاری داریم که از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای جلوگیری می‌کند. و توافقی که صورت گرفته، نه فقط قابل راستی‌آزمایی است، بلکه این احتمال را که ایران به سمت سلاح هسته‌ای گریز کند، از وضعیتی که توافقی وجود نداشت، بسیار کمتر می‌کند. و این استدلالی خواهد بود که وقتی توافق صورت گرفت، ما ارائه خواهیم کرد. اما هنوز کارهایی مانده که باید انجام گیرد.»

اوباما سپس در واکنش به گزارش اخیر آسوشیتدپرس که نوشته بود پیش‌نویس توافق آماده شده است، گفت: «تا وقتی همه‌چیز مورد توافق قرار نگیرد، توافقی در کار نیست. اینکه عنوان شود که پیش‌نویسی به دست آمده، اقدامی عجولانه است. واقعیت این است که حرکاتی از سوی ایران (به سمت مواضع مشترک) بوده است. ما داریم با ۱+۵ مشورت می‌کنیم.»

وی افزود: «مذاکرات به خاطر تعطیلات نوروز در ایران، برای یک هفته متوقف شده، که این امر به ما زمان می‌دهد که اطمینان یابیم همه در داخل ۱+۵ از موضعی که دارد اتخاذ می‌شود، راضی هستند. اجازه می‌دهد آن‌ها مشورت کنند. ظرف یک هفته، بازمی‌گردیم. هدفمان این است که ظرف چند هفته، و نه چند ماه، کار را تمام کنیم.»

دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ روز جمعه، آنطور که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران می‌گوید، برای رایزنی‌های داخلی ۶ کشور، متوقف شد. دور بعدی مذاکرات، که گفته می‌شود قرار است در آن موضوعات نهایی شود، روز چهارشنبه یا پنج‌شنبه بار دیگر در سوئیس برگزار می‌شود.

هرچند بر اساس دومین تمدید برنامه اقدام مشترک، طرفین تا ۹ تیر ماه برای رسیدن به توافق جامع زمان دارند، اما آمریکا اعلام کرده است که قصد دارد تا ۱۱ فروردین (۳۱ مارس)، چارچوب توافق روشن شود.

کورکر: «کری» و «بایدن» به من گفتند توافق سیاسی نزدیک است

در همین حال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفت که جان کری وزیر امور خارجه این کشور خبر داده است که توافق سیاسی هسته ای با ایران نزدیک است.

«باب کورکر»، نماینده جمهوری‌خواه کنگره آمریکا که یکی از تهیه‌کنندگان اصلی طرحی خواستار نظارت کنگره بر هر گونه توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ است روز یکشنبه در مصاحبه‌ای بار دیگر مدعی شد تحریم‌های وضع شده در کنگره عامل حضور ایران در میز مذاکرات بوده است.

نمایندگان کنگره آمریکا در ماه‌های گذشته با انتقاد از رویکرد دولت اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا خواستار تشدید فشارها بر ایران در رایزنی‌های هسته‌ای شده‌اند. ۴۷ سناتور آمریکایی چند هفته پیش با ارسال نامه‌ای به ابتکار «تام کاتن»، نماینده جمهوری‌خواه سنا خطاب به مقامات ایران هشدار دادند هر گونه توافق با ایران تنها تا پایان ریاست‌جمهوری اوباما اعتبار خواهد داشت.

آقای کورکر که در برنامه «در پیشگاه ملت» شبکه خبری «سی‌بی‌اس» حضور یافته بود درباره این نامه گفت: «نامه تام کاتن به رهبران ایران، سازنده نبود و  داستان‌سرایی‌های زیاید حول این ماجرا انجام گرفت.»

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا در ادامه با بیان اظهاراتی که به هشدارهای مقامات دولت آمریکا درباره احتمال شکست مذاکرات در صورت فشار بر ایران اشاره داشت گفت: «اگر گفت‌وگوهای ایران شکست بخورد، مفاد توفق ژنو کماکان اجرایی خواهد ماند و وضعیت را تا زمان جدی‌تر شدن ایرانی‌ها در مذاکرات، به همین صورت نگاه خواهیم داشت.»

وی در ادامه تأکید کرد: «به توافق خوب با ایران نیاز داریم.»

سیا: فشارها بر ایران باید ادامه پیدا کند

هر چند هدف از توافق نهایی از سوی مقامات دولت ایران کاهش تحریم ها اعلام شده است با این حال رئیس سازمان سیا اعلام کرده که صرفنظر از توافق هسته‌ای به فشار بر ایران ادامه خواهد داد.

«جان برنان»، رئیس سازمان سیا در مصاحبه‌ای گفته آمریکا و سایر کشورهای مذاکره کننده با ایران پس از رایزنی های هسته‌ای در موقعیت بهتری برای راستی‌آزمایی فعالیت های هسته ای ایران قرار دارند.

آقای «برنان »که با برنامه «فاکس‌نیوز ساندی» گفت‌و‌گو می‌کرد گفت: «فکر می‌کنم ما در کوران برخی از تحولات طی دهه گذشته کارآزموده شده‌ایم طوری که الان می توانیم برنامه و فرصتی بهتر برای راستی آزمایی برخی از فعالیت‌هایی که آنها می گویند دارند انجام می‌دهند یا فعالیت‌هایی که می‌گویند انجام نمی‌دهند، داشته باشیم.

وی در ادامه گفت: «من مطمئن هستم که توانمندی‌های اطلاعاتی ما به اندازه کافی قوی است و می‌دانیم که برنامه هسته‌ای آنها در پی چیست.»

«برنان» با تکرار ادعاها درباره ایران گفت صرفنظر از نتایجی که گفت‌وگوهای هسته‌ای با تهران در پی خواهد داشت، آمریکا با درس گرفتن از اشتباهات گذشته «به فشار بر ایران ادامه خواهد داد.»

وی گفت: «برنامه هسته‌ای ایران یکی از مسائلی است که ما امیدواریم آن را متوقف کنیم؛ اما ما همچنین این را هم می‌دانیم که ایران، دولت حامی ترویسم است.»وی افزود: «بنابراین، کاری که ما باید انجام دهیم، صرفنظر از اینکه توافقی باشد یا خیر، ادامه فشار بر ایران است و اطمینان از اینکه ایران قادر نخواهد بود برخی از کشورها در منطقه را بی‌ثبات کند.

رئیس سیا در بخش دیگری از این مصاحبه با بیان اینکه تهران می‌داند عدم پایبندی به توافق هسته‌ای «هزینه‌ها و تبعات و تلویحات سنگینی در پی خواهد داشت» ادعا کرد واشنگتن هنوز گزینه‌هایی در خزانه‌اش برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به سلاح‌های اتمی دارد.

انتهای پیام/

نوشتن دیدگاه

توجه!

نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی شود.
نظرات شما پس بررسی توسط مدیریت سایت نمایش داده میشود


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید